Julafton hos oss

Mina inlägg här på bloggen har ju kommit minst sagt glest sista tiden. Det beror på utbygget och renoveringen av Källeriet. Själva huset alltså. Vi har kämpat och kämpat. Rivit och byggt upp, målat, satt lister, dragit spik, lagt golv, spacklat och slipat i oändlighet känns det som. Inte för att vi är klara ännu, men så pass klara blev vi att vi kunde bjuda hela min stora härliga familj hem till oss på julafton. Mattias och jag nattsuddade kvällen innan, som man brukar. Griljerade skinkan, bakade kakor, slog in paketen och satte upp tavlor.

Vi är inte klara, men vi tog oss en välbehövlig julepaus (och vi får väl se när vi sätter igång igen…) och det är så fint så fint. Jag är så glad när jag ser hur det blir. Precis som vi ville!

På julaftons morgon fikade vi framför granen och öppnade paketen från oss själva i ”lugn och ro” innan alla andra kom. Oj vad vi njöt allihop av den stunden, fast på olika vis. 

Det blev en bra julafton, på alla vis. Vi fick tid för oss själva, vi fick tid med kusiner och stora familjen. Och på kvällen fick vi vuxentid med strategi och sällskapsspel. Lyckat värre.

Årliga traditioner

I min familj har vi ynnesten att varje år innan jul få åka utanför stan till skogen, där min favoritfaster och farbror bor. De visar oss granar och vi får hugga oss den vi vill ha. Hugga och hugga förresten, såga är väl det rätta ordet.

Det här är en tradition som startade när jag själv var ett litet barn, som under årens lopp utvecklats och blivit allt mer avancerad. Vi fikar vid elden i skogen, vi bjuds in till mat efteråt och som tack går alla barn Luciatåg. Själv har jag lussat där många många gånger, men nu är det mina barn som tagit vid. Själva Lucian var sjuk i år, men en söt liten stjärngosse och en pepparkaka som sjunger solo och visar upp akrobatiska konster, det är inte illa det.

Allt avslutas med att släkten klämmer i från tårna på Oh helga natt. Den pampigaste julsången av dem alla, och när vi sjunger den som allsång ryser jag av välbehag. Då är det jul.

 

snö på slottet

Att göra när man vabbar

Vi har haft väldigt mycket tid med sjuka barn den här hösten. Om man kan gilla läget kan ju det vara mysigt som bara den. Men ofta är man ju helt inställd på något annat och lite stressad inombords. Då kan det vara bra med lite idéer på vad man kan göra tillsammans med sina små. Inte alltför små p just det här pysslet.

Här är ett tips på ett pyssel som faktiskt inte var så himla kul i färdigt format, tyckte jag, men barnen tyckte mycket om dem. Pappersbåtar. Kanske kan man köra blåsrace med dem i badkaret, vad vet jag.

Vi hittade instruktionen i en gammal Bamsetidning. (Vi läser mycket Bamsetidningar, och de är alltid gamla. Från loppis, kanske är det mitt främsta tips, snarare än pysslet)

Vik ett A4 i valfri färg på mitten.

 VIk på mitten en gång till, och vik tillbaka igen den här gången. Så att det bildas ett veck.

Vik en spets.

Längst ner blir en ”kant” som inte är med i spetsen. Vik upp den, en åt vardera hållet.

Vik sedan alltihop i det andra vecket, så att en kvadrat bildas.

Återigen, vik upp de lösa ändarna så att det blir en triangel.

Nu kan det vara dags att bara dra, men troligast är att du behöver hjälpa till och lyfta lite hörnen 😉

Lycka till