Kommer snart, mamma!

Sonja i vinterskrud

Eller egentligen ”hej då, pomme nart, mamma”. Så sa hon och slängde igen dörren. Kvar stod jag. Tittade länge på den stängda ytterdörren, tider som komma skall passerade för mig. De ord hon den här gången yttrade för allra första gången, tror mig förstå att jag kommer få höra henne säga många gånger än. Kanske när hon springer iväg för att jaga grannens katt, eller när hon åker iväg till en vän för att leka, lattja och så småning om bara va´. När hon drar ut i världen på äventyr som jag inte kommer att vara någon del av, och när  hon flyttar till ett eget ställe ”jag kommer hem snart, mamma, och hälsar på”. Eller ännu längre fram, när jag är gammal tant och står med min rullator och undrar med min skröpliga gammelröst, när kommer du igen? När får jag besök nästa gång? Hon kommer alltid att svara ”jag kommer snart mamma”

(Det är ingen som vet om vi kommer ha ynnesten att leva ett så långt liv tillsammans att allt detta kommer att hända, men det skulle kunna bli så.)

Magsjuk och magsjuk

Ibland är det bara mindre roligt. När man är magsjuk två gånger på samma vecka är det mindre roligt. Det har jag varit nu. Fy sjutton.

Men jag har glatt mig åt min fina vinst som står när min säng så att jag kan titta på den då och då och känna mig lite glad.

IMG_3601

IMG_3602

En härligt ledig helg

närbild strössel

bollar i förgrunden

omexponerad rullning

suddig rullning

Sonja snor en boll

Vissa helger är så mycket mer helg än andra helger. Det här har varit en mycket helgig helg. Inget planerat, men allt blev liksom, bra. Slöa mornar, ytterligare några taklister på plats, nymålad hall, barnens vänner, våra vänner. En riktigt bra bok. Utomhus och gå-bort-mat, fika, fika och fika.

Här visar jag hur EB och hans tjejkompis bakar chokladbollar med olika alternativ att rulla dem i. Och hus lillasyster snor åt sig en boll i all hemlighet.

Receptet är en gammal klassiker från Sju sorters kakor.

100 g smör eller margarin

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

2-3 msk kakao

3 dl havregryn

2-3 msk kallt starkt kaffe

garnering efter fri vilja, här fanns alternativet pärlsocker, kokos eller guldströssel

Häll allt i en bunke, blanda allt väl, förslagsvis med händerna. Forma smeten till små runda bollar och rulla dem i  garneringen. Förvara bollarna kallt tills de ska serveras. Händerna blir hemsk kladdiga och om man bakar tillsammans med barn behöver man oftast städa handfatet efteråt 🙂

Alla hjärtans dagkort

allahjärtansdagbrev

E skriver

 

Vi hade en pysseleftermiddag igår. Vi gick in i vårt pyssel helt och hållet, barnen och jag, och vi hade till en början oceaner av tid. Inget är väl så fridfullt och inspirerande som den känslan. Barnen hade nya pennor och en massa vänner som behövde uppmuntras på alla hjärtans dag.

Fyraåringen briljerade med sina skrivkunskaper och skapade text som aldrig förr. Helt utan min hjälp. Underbart! Om man ska förstå den här texten bör den läsas högt från höger till vänster.

Sen band vi fina band runt. Se så fint det blev.

pastelliga papperspåsar med fina mönster

IMG_3560

IMG_3562

Jag har sett dem på många ställen. Manualer till att pyssla dessa fina små påsar att ge bort söta små saker i. Kanske godispåse till barnkalaset, kanske en liten present eller som idag, eller som idag att själva nöjet ligger i att pyssla. Barnen gjorde allahjärtansdagkort till sina vänner och jag gjorde påsar. Ingen vet till vem, men fina blev de. Eller hur?